Айман е военен дезертьор. Напуска армията след като получава заповед да стреля срещу хора на протест

Конфликтът в Сирия е тема, която следим от месеци наред. Над 70 000 души са жертвите на войната. Това показва черната статистика на ООН. Бежанската вълна постоянно се засилва. Над 5000 души всеки ден потеглят към границата, в търсене на по-спокоен живот. С подобна история ни среща нашият репортер Николай Василковски – млад офицер, който се отказва от Сирийската армия и в момента е в България, защото в родината си е осъден на смърт.


Айман е само на 23 години. Има трима братя и четири сестри. Възпитаник на военен колеж, вободомислещ млад човек, създал семейство и дете. Пред държавата Сирия той е дезертьор, осъден на смърт, но пред родината Сирия – съвестта му е чиста. За времето, прекарано в служба на армията на Башар Ал Асад той не е посегнал на нито един човешки живот.


„Служех във въздушните сили на армията на Асад. Бях лейтенант. Напуснах в момента, когато получих заповед да стрелям срещу хора на протест. Те са моите братя. Как да стрелям срещу тях? Това е абсурдно и с противоречие с принципите ми”, обяснява Айман.


Целия разказ на сирийския бежанец може да гледате във видеото.