Предложението за изчисление на минималната заплата среща подкрепата само на синдикатите

„Вътре в правителството няма синхрон. Това е изваждане на кирливите ризи на правителството пред публиката. Единият министър казва нещо, каним социалните партньори, а след това другият им казва: „Нищо не сте разбрали, заминавате си вкъщи, няма да има това, за което сме ви извикали”. Така не се прави".


Това заяви пред БГНЕС бившият социален министър и председател на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. С тези думи той коментира отказа на финансовото министерство, което преди няколко дни отказа да подкрепи идеята минималната работна заплата да се обвърже със средната за страната, а не да се определя административно, както е в момента.


„От чисто управленска гледна точка това си е гаф и то истински гаф”, категоричен е Нейков. Той коментира и факта, че новата формула срещна подкрепата само на синдикатите, но не и на бизнеса.


„Разбираема е работодателската позиция за колкото се може по-малко административна и политическа намеса в определяне на цената на труда, затова според мен отказът им да подкрепят направеното предложение означава липса на доверие към авторите на предложението”, допълни още Иван Нейков.


Той обаче е убеден, че финансовото министерството няма как да се откаже от намерението за вдигане на пенсиите от началото на април. „Ако откажат да изпълнят тези свои намерения това ще бъде нещо повече от политически гаф, ще бъде закононарушение, ще се нарушат Закона за бюджета на ДОО и Закона за бюджета”, категоричен бе председателят на Балканския институт по труда и социалната политика.