Това каза прокурор Георги Камбуров, който е участвал в проверката на дейността на ДКЕВР

Прокуратурата ще предложи отнемане на лиценза на ЧЕЗ ЕАД и ЧЕЗ Разпределение ЕАД. Това каза на пресконференция прокурор Георги Камбуров, който е участвал в проверката на дейността на ДКЕВР.

 

„По отношение на системните нарушения на отделните ЕРП-та, стигнахме до извода, че трябва да се направи предложение от прокуратурата да бъде открито производство за отнемане на лиценза на ЧЕЗ”, обясни Камбуров.

 

Според прокуратурата са налице системни нарушения от страна на ЧЕЗ и именно заради това трябва да се отнеме лицензията. "В нарушения на общите условия ЧЕЗ започва да отчита на три месеца. Освен това ЧЕЗ е отчитал електроенергия и за периоди от 32 дни до 48 дни. Това отчитане над ежемесечния срок доведе и до по-високите сметки", заяви Камбуров.

 

На базата на изискван от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) доклад става ясно, че ЧЕЗ системно е заобикалял правилата за възлагане на обществени поръчки. "В хода на проверката изискахме доклада на АДФИ в който се констатира, че ЧЕЗ заобикалят Закона за обществени поръчки, Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки", добави той.

 

ВАП предлага и да бъде наложена глоба на трите енергоразпределителни дружества – EVN, ЧЕЗ и Енерго-Про. От прокуратурата посочват, че е нарушен нормативен акт от преди 5 години, според който токът трябва да бъде отчитан всеки месец.

 

Прокуратурата вече е изпратило своето предложение до ДКЕВР, но от държавния регулатор зависи дали ще се съобрази с него и ще предприеме нужните административни действия в тази посока.