Десетки ранени, много арестувани, дори подпален автобус

Продължават протестите и сблъсъците в съседна Македония. Повод за вълненията, които избухнаха месец преди местните избори в страната, стана назначаването на Талат Джафери за министър на отбраната.

Най-малко 10 души бяха ранени, няколко автомобила бяха разбити, а един автобус – подпален при безредиците в съботния ден в столицата Скопие. В резултат на конфронтацията между македонци, етнически албанци и полицаи са ранени най-малко 25 служители на реда, задържани са близо 20 души.

Албанецът Талат Джафери беше назначен на поста от премиера Никола Груевски на 18 февруари по предложение на коалиционния партньор в правителството на ВМРО-ДПМНЕ - Демократическият съюз за интеграция на Али Ахмети. Бурната реакция беше предизвикана от миналото на Джафери, който беше участник в междуетническия конфликт през 2001 г., когато се сражаваше в редиците на албанските бунтовници. Ахмети пък водеше албанската Армия за национално освобождение.

На митинг в Скопие македонски младежи поискаха от Груевски да освободи Джафери. По-късно представители на албанското малцинство организираха контрапротест пред сградата на правителството, където скандираха албански националистически лозунги.

Македонската полиция призова и двете общности да прекратят насилието. Говорителят Иво Котевски обеща отговорните за безредиците да бъдат изправени пред закона, независимо от етническата си принадлежност.