Влюбените отскоро имат по-високи нива на растеж на неврони, което е много важно за здравето и острия ум

Любовта и редовният секс засилват мозъчната дейност, установи италианско изследване.

Кръвни изследвания на хора, които скоро са се влюбили, показали, че те имат по-високи нива на растеж на неврони, което е много важно за здравето и острия ум на човека. Изследователите анализирали кръвта на три различни групи - хора, които скоро са се влюбили, хора с дълга връзка и необвързани.

Първата група показала доста високи нива на растеж на неврони спрямо установените двойки или необвързаните, съобщават учените от университета в Павия, Италия. При дългогодишните двойки обаче невроните намаляват, което показва явни ползи за здравето при първите приливи на любов.

Учените стигнали до извода, че здравето на нервите е значително по-добро "при влюбени хора, отколкото при хората с дългогодишна връзка или при необвързаните". Резултатите показват, че честият секс не само намалява стреса, но и засилва мозъчната дейност. Такъв пример е Мадона, която никога не е криела, че обича секса, има коефициент на интелигентност 140, който я поставя близо до нивото на гениите.

Изследването е подкрепено от друго проучване на психическото здраве на университета в Принстън, САЩ. За целите на проучването мъжки мишки били разделени на две групи - едните можели да правят секс само веднъж на две седмици, а другите правели секс всеки ден в продължение на две седмици. В края на изследването учените установили, че мишките, които били по-сексуално активни, не само увеличили невроните си, но също намалили нивата си на хормоните на стреса.

Изследването показва, че сексът стимулира растежа на мозъчни клетки в хирокампуса, частта от мозъка, отговорна за паметта и научаването. Фактори като стрес и депресия свиват хипокампуса, но упражненията и сексът предотвратяват това. Сексът също така предпазва мозъчните клетки от отслабване.

Учените открили още, че сексът изостря ума на жените благодарение на прилива на полови хормони, особено тестостерон, което помага за подобряване на концентрацията и времето за реакция.