Искането на народа за по-ниски цени на тока е напълно нормално, смята Ян Си-Ин от агенция "Синхуа"

Протести. Безработица и бедност. Правителство в оставка. Последни дни на 41-то Народно събрание. Очакване за служебен кабинет. Така накратко би звучала може би ситуацията в страната в кореспонденциите на чуждите журналисти, акредитирани у нас.

 

Агенция Синхуа е с близо 50 годишна история в България. Ян Си – Ин е отговорен редактор на агенцията у нас.

 

„Това не са първите големи протести в България. Искането на народа за по-ниски цени на тока е напълно нормално, българите искат по-нормален живот и смяна на правителството. От наша страна се надяваме, че България скоро ще има стабилно правителство и спокойна обстановка. Това е най-доброто и за инвеститорите от Китай”, каза Ян Си-Ин, отговорен редактор на КТА "Синхуа".

 

Китай иска по-скоро да се стабилизира обстановката в България, не само заради инвеститорите. България вече се превърна и в една от основните дестинация на туристи от Китай, а търговските взаимоотношения между нашите страни стават все по-добри и по-добри.

 

Франческо Мартино е от 2006 година в България и е кореспондент на Осерваторио балканика - интернет информационна агенция за балканите.

 

„Българският народ реши да сложи точка, един край, на политическото статукво и едновременно търси нов път, защото ми се струва, че недоверието към политическата класа в България достигна много високо ниво, т.е. не искат това, което са имали досега”, коментира Мартино.

 

„Това, което според мен придоби голямо значение за цялата страна е това, което се случва във Варна, има преплитане на едни политически искания и искания за една коренна промяна на това което се случва”, допълни той.

 

Относно безпристрастието, с което се очаква Франческо да отразява събитията той смело заявява: „Няма безпристрастна журналистика от гледна точка на това, че журналиста не трябва да е безпристрастен, трябва да е честен”.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.