Православният празник е известен с конската кушия, която се организира днес

В съботата след Сирни Заговезни празнуваме Тодоровден. Празникът, известен още като Конски Великден, е в памет на Свети великомъченик Теодор Тирон.

 

Служители на Конния ескадрон към СДВР демонстрираха майсторска ездаНа днешния ден се организира кушия – конно състезания, в което конете са нагиздени с пискюли и цветя. По традиция победителят в надпреварата обикаля всички домове в селото, за да честити празника.

 

Православната църква ще отбележи Тодоровден със Златоустова света литургия във всички епархии. В София, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в Синодния параклис „Св. Цар Борис І Покръстител” Светата литургия ще оглави Негово преосвещенство Стобийски епископ Наум - главен секретар на Светия Синод.

 

Кушия в БенковскиВ столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” Светата литургия ще бъде оглавена от Негово преосвещенство Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Началото на литургията е от 9:00 часа.

 

Свети великомъченик Теодор Тирон, на който е посветен празникът, бил млад воин в малоазийската област Понт. Той издържал на всички изпитания, на глад в тъмницата и на увещанията да се откаже от Иисус. Сам се възкачил на кладата и изгорял за вярата си. Днес се вари жито и се благославя в църква. Св. Теодор се почита като покровител на раждаемостта и плодовитостта.