Дамаск обвинява Турция, че финансира и въоръжава бунтовниците

Сирийският президент Башар Асад обвини турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, че в думите му за конфликта в Сирия няма никаква истина.

 

В интервю за турска телевизия и печатно издание лидерът на режима в Дамаск заяви, че ръководителят на турското правителство „не е казал нито една вярна дума” от началото на сирийската криза, предаде Франс прес.

 

Гражданският конфликт в Сирия избухна преди повече от две години. Анкара подкрепи бунтовниците, които се сражават със сирийската редовна армия. Сирия обвинява Турция, че помага за финансирането, обучението и въоръжаването на силите на опозицията.

 

В месеците на конфликта повече от четвърт милион сирийски бежанци намериха убежище в съседна Турция. Междувременно стана ясно, че миналият месец е бил най-кървавият от избухването на враждебните действия – над 6 000 души са били убити през март.

 

Повод за напрежение между Турция и Сирия станаха многократните инциденти на артилерийски снаряди, паднали на турска територия. Сирийските власти твърдят, че става въпрос за случаен огън, но обстрелът стана повод за решението на НАТО да изпрати противоракетни комплекси „Пейтриът” в защита на турските си съюзници.