Все пак броят на напусналите системата е намалял двойно

През миналата година от училище са отпаднали над 4 000 ученици

 

Валентин е сред учениците, които рядко стигат до класната стая. На единайсет години е и е в трети клас. Често му се е налагало да отсъства от училище, защото няма здрави обувки и дрехи. Гладна заради липсата на пари, но все пак редовно посещаваща часовете е по-голямата сестра на Валентин.

 

Двете деца живеят само с майка им, която работи по програма за временна заетост. За всичките си разходи семейството разполага с 200 лева на месец и живее под наем. 

 

Тя иска да ходи на училище, но като не мога да им купя обувки и да ги облека, си стоят у дома. Всички деца са така в селото”, казва Цветелина Петрова, майка на децата.

 

В последните четири години все пак броят на напусналите системата е намалял двойно. От всички напуснали училище около 62 на сто са по социални причини. Увеличава се и броят на децата, които са заминали да живеят в чужбина. На много места в страната се водят регистри за тях.

 

„В този регистър сме уточнили конкретно за всяко дете, защо е отпаднало, дали защото родителите го използват да помага вкъщи, дали защото няма дрехи и обувки, дали защото е занижен родителският контрол и родителите не ги интересува ходят ли децата на училище или не”, коментира Юлия Николова, директор на училище. 

 

В стратегията се предлага за социално слабите семейства Общината да поема таксите за детска градина. Също така да бъдат отпускани и ученически стипендии за тях.

 

От началото на учебната година в област Монтана от училище са отпаднали 49 деца.

 

Репортери: Мария Димитрова, Биляна Борисова