Чешкият център в София организира литературни четения и виртуална среща с европейски писатели

Наскоро си говорихме за опиянението, копнежите, приключенията, ароматите и всички онези прекрасни неща, които струят от написаните истории, които чакат да бъдат преживени от своите читатели. Една нощ със сигурност не е достатъчна, за да докаже колко приказно и сплотяващо нещо е четенето. Не може да се отрече обаче, че това е една прекрасна инициатива в правилната посока и голяма зелена точка за Чешкия културен център в София, който е причината събитието да се случи за втори път у нас. 


И така - на 15 май от 18 до 21 ч. ще се състои „Нощ на литературата”. Тя ще предложи на читателите, любопитните, нощните птици и приятелите на книгите литературни четения и виртуална среща със забележителни европейски писатели


Четенията ще се случват в нетрадиционни градски пространства, така наречените "гнезда". Част от тях са Полския, Френския и Унгарския институт, Чешкия център и Алма Алтер, но пълният списък все още не е готов. На всеки половин час известни българи ще четат откъси от издадени на български чуждестранни автори.


Отличниците или тези, които са посетили всички читателски гнезда и са събрали печати, ще участват в томбола с награди – една от четените книги. Победителите ще станат ясни в 21:30 часа в Чешкия културен център.


И още малко информация за предстоящото събитие, за да се почувствате една идея по-подготвени - в световен мащаб „Нощ на литературата” се случва за седми път. Във второто издание у нас освен столицата ще се включат и Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив, Русе и Шумен. Във всяко читателско гнездо ще има по един актьор, който ще чете един и същи откъс, а произведенията, които ще се четат са на автори от девет различни държави. Младите български поети също заслужено намират своето място в програмата. За един добър музикален финал в София ще се погрижи Котарашки


Повече информация за събитието може да намерите тук.


Текст: Миалена Халваджийска