С едната вариантът ще бъде изтеглен, а с друга ще се отвори и разпространи

Две пароли ще пазят изпитния вариант на матурата по български език и литература. Въпросите ще са ясни, броени минути преди изпитът да започне. Това са част от мерките, които трябва да спрат опитите за изнасяне на теста предварително. 


Съставянето на варианта по български език и литература ще започне четири часа преди изпита. Досущ като при тото - за отделните части на матурата ще се изберат конкретна група от въпроси.


„Идеята е до самото начало на изпита никой да не знае крайния вариант. Имаме база данни с въпроси, които се разбъркват и за всеки компоненет се пада отделна група”, обясни Орлин Кузов от Дирекция "Информационни и комуникационни технологии" в образователното министерство.


След като за всяка част от матурата се паднат определена група с въпроси, те ще се сглобят в общия тест.  


„При 12 милиона комбинации никой не може да знае отговорите”, категоричен е Орлин Кузов.


Заедно с въпросите от теста ще бъде изтеглена и последната задача.


След като се сглоби вариантът тръгва към училищата. С една парола той ще бъде изтеглен, а с втора ще се отключи съдържанието му.


„Времето за което вариантът престоява в училищата е около половин час. Едва в 8 часа ще се знае втората парола, с която ще се отвори и разпространи”, допълни специалистът от министерството.


Повече гледайте във видеото.