Световната банка предлага България да закрие БЕХ

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма смята за безотговорно предложението за налагане на мораториум върху цените на електроенергията. По думите на Асен Василев отлагането на енергийната реформа у нас струва между 800 млн. и 1 млрд. лева загуби годишно.

 

Една от мерките в тази насока може да е закриването на Българския енергиен холдинг, което предлага Световната банка в доклад за състоянието на българската енергетика. С тази препоръка се съгласи и енергийният министър от служебния кабинет, който коментира необходимостта от намиране на начин за овладяване на финансовия дефицит в системата. Той обаче уточни, че това трябва да стане така, че да не доведе до срив в системата.

 

Василев представи промени в Закона за енергетиката и резултати от анализите на енергийния сектор, направени от Световната банка и Европейската комисия, предаде БГНЕС. Той очерта три големи групи от проблеми в енергетиката, като първата от тях е свързана с това, че „имаме разходи, които са по-големи от приходите в системата”.

 

„Начинът, по който е построено към момента ценообразуването и използването на наличните мощности и тяхното изграждане не може да продължи занапред, защото това създава огромен финансов дефицит в системата на енергетиката. Трябва да се предприемат много сериозни реформи”, констатира Василев.  

 

Втората голяма група проблеми представителят на служебния кабинет свърза с начина, по който се управлява системата. Според Василев имало усещане за наличие на „голяма и дълбока корупция и непрозрачност при управлението на държавните дружества в сектора, а регулаторът не е достатъчно независим и силен, за да може да упражнява ефективен контрол.

 

„Третата голяма група проблеми е свързана с това доколко хора, които са енергийно бедни, могат да си позволят да плащат сметките си за ток”, посочи Василев, според когото  системата за подпомагането им не е адекватна. Към това той добави и неефективното използване на електроенергията в бита.

 

Според Световната банка проблемите пред пазара са голямата база от енергийни мощности, които трябва да работят, изкривяването при ценообразуване, голямото крос-субсидиране в системата – от индустриалните потребители към битовите и между електрическата и газовата система. Реалната крос-субсидия само за "Топлофикация-София" е около 200-250 млн. лева, коментира Василиев.

 

От банката смятат също, че въвеждането и управлението на ВЕИ мощностите не е добре обмислено и регулирано и че квотите за регулирания пазар се движат от социални и политически влияния, а не така, че да се формира най-евтина цена. От банката са убедени, че независимостта на ДКЕВР не е достатъчна и че регулаторът няма достатъчно средства, за да изпълни своите дейности. Към това Василев добави, че комисията разполага с 15 експерти за регулирането на целия сектор.

 

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева представи окончателния доклад от проверката на ЕК в енергетиката. Експертите на комисията препоръчват разширяване на обхвата на енергийните помощи и подпомагане износа на електрическа енергия към Турция, завършване на въвеждането на третия либерализационен пакет, преразглеждане на такса "пренос", ревизия на рамката на "студения резерв", преразглеждане на решението на ДКЕВР, според което могат да се променят цените на енергията от ВЕИ-та по всяко време. Експертите на комисията препоръчват избиране на състав на ДКЕВР по прозрачен и ефективен начин и осигуряване на адекватен бюджет на регулатора.