Диагнозата на чуждите експерти е категорична - енергийната ни система работи на загуба

Световната банка и Европейската комисия отправиха тежки критики към управлението на българската енергийна система. Цялостната проверка на сектора дойде след протестите срещу високите сметки за ток през февруари. 


Диагнозата, която ни поставят чуждите експерти е категорична - енергийната система в България работи на загуба. На този етап липсата на ефективност ни струва между 800 милиона и 1 милиард лева на година. Освен това - хората нямат доверие в управлението на сектора. Най-големи са съмненията към комисията, която определя тарифите на тока - хората считат, че тя работи в зависимост, а членовете й не са достатъчно компетентни. 


Докладите също така отчитат, че системата за подпомагане на нуждаещите се в България е неадекватна. Според експертите 61% от българите са в графата "енергийно бедни". Това означава, че повече от 10% от приходите на домакинствата отиват за плащане на сметките за ток и парно. На този фон едва 12 на 100 от хората в нужда получават подкрепа от държавата. 


Препоръките на двете институции по-скоро се отнасят към цялостна промяна на управлението на енергийния сектор в страната. Разбира се, очакването в дългосрочен план е тези мерки да доведат до максимално справедливи цени на тока. 


Енергийният министър Асен Василев обяви, че негова цел е да осигури евтин ток за потребителите. Все пак тази задача вероятно ще остане за наследника му, както и докладите с констатациите на експертите от Световната банка и Европейската комисия. В тях се казва, че без реформи и при запазване на сегашната цена на тока, дефицитът в системата всяка година ще бъде между 800 и 1.1 млрд. лв.


„Всеки ден отлагане на реформите ни струва 2 милиона лева”, категоричен е Василев. 


Освен това, докато преди 10 години почти 550 хиляди българи са получавали енергийни помощи, днес техният брой е двойно по-малък.


„Тоест в един период, в който сме вдигнали цените, ние сме изоставили най-бедната част на населението, без да й помогнем”, коментира още Асен Василев. 


Препоръката на експертите е да се увеличи размерът на енергийните помощи и те да стигат до повече хора. Като стъпка в тази посока служебният кабинет предлага на следващия да дава за помощи парите, които енергийният регулатор събира от такси. Препоръка от доклада също така е да бъдат изведени от експлоатация някои от мощностите. Като най-неефективни първоначалният анализ посочва централите, които произвеждат ток от въглища

 

Експертите съветват още да бъдат изследвани и разкрити всички конфликти на интереси на държавните служители, депутатите и работещите в енергетиката. Други препоръки са да се закрие Българският енергиен холдинг, да отпадне задължението на държавата да купува ток от зелена енергия, както и да се даде свобода на държавата да не купува ток от централите, които произвеждат скъпо и вредят на околната среда.


Дали и кога ще започне реформата - решението е в ръцете на следващия кабинет.

 

Още по темата ще намерите във видеото, както и ТУК.