Япония вече спря вноса от Щатите. Преди няколко часа такава забрана издаде и Южна Корея

Европейският съюз призовава 27-те страни-членки да проверяват доставките на пшеница от Съединените щати заради подозрения, че включват генно-модифицирани продукти. Поводът е скандал с ГМО, който избухна с американска пшеница в Япония. Токио вече спря вноса от Съединените щати. Преди няколко часа забрана за внос издаде и Южна Корея.


Европейската комисия препоръча на държавите в общността да тестват всяка пратка, внесена от Съединените щати. Генно-модифицираната пшеница беше засечена в Япония. Тя е от сорт, разработен от водеща компания в областта на генно-модифицираните храни, но няма разрешение за производство на територията на Съединените щати. Затова не е ясно как пшеницата изобщо е била произведена.


Съединените щати обявиха, че започват разследване. Япония обяви, че спира вноса. Въпреки уверенията на Вашингтон, че се полагат всички усилия за изясняване на случая, Южна Корея също обяви, че спира вноса на пшеница от САЩ.


Европейската служба за защита на потребителите обяви, че доставките, чиято проба се окаже положителна, не бива да се продават в съответствие с "нулевата толерантност" в ЕС към генномодифицираните зърнени култури. Общността внася от Америка над 1 милион тона пшеница годишно. Голямата част от нея отива в Испания.