Придошлият Дунав заля райони в Австрия, Словения, а в Унгария се очаква пикът да е тази вечер

Хиляди спасители, пожарникари, военни и доброволци продължават битката с последиците от наводненията, които заплашват да засегнат и Северна Германия. Междувременно, река Дунав достигна рекордно ниво от над 8,83 метра в Будапеща.


Наводненията продължават да се преместват към Северна Германия и главната тревога е за град Магдебург, провинция Саксония-Анхалт, части от който са залети от придошлите води на Елба. Нивото на реката при Магдебург е почти 7 метра и половина, далеч над двата метра, както е в нормално време, и доста над равнището по време на голямото наводнение от 2002 година.


В цяла Германия общо около 70 000 пожарникари и над 11 000 военнослужещи се борят с последствията от стихията. Президентът Йоахим Гаук е на посещение в пострадали от наводненията райони.


Придошлият Дунав заля обширни райони в Австрия, Словения, а сега и в Унгария, където пикът се очаква тази вечер. Реката достигна днес рекордно ниво от над 8 метра и 80 в Будапеща. Дигите за защита по протежението на реката в цяла Унгария, засега издържат.


У нас също очакват повишение на нивото на река Дунав. Прогнозите са на министерството на околната среда и водите, а данните - на немската метеорологична служба.


Водното количество в българския участък на реката ще се повиши в неделя. Обявен е жълт код за повишено внимание на органите за защита от наводнения. Областните администрации в районите около Дунав, както и АЕЦ "Козлодуй" са предупредени за опасността.