Той обеща на работниците да осигури заплати

ВМЗ-Сопот да остане държавно предприятие, това ще предложи министърът на икономиката и енергетиката  Драгомир Стойнев на заседанието на Министерски съвет още следващата сряда. 

 

След първото си посещение в оръжейницата министърът обеща на работниците да осигури пари за заплати и оборотни средства, за да изпълнят поръчките, които предприятието в момента има.

 

ВМЗ-Сопот отново е в тежка криза, с дългове за 170 милиона лева, без оздравителна програма и с над 2 000 работници, които от Великден не са получили и стотинка. Предприятието им дължи 4 заплати или средно по 1000 лева на човек.

 

Срещата на работниците с министъра върна надеждата им, че пари и работа ще има. Драгомир Стойнев обеща скоро да получат заплати, но не каза откъде ще дойдат средствата.

 

„Аз съм поел ангажимент към хората и към ръководството, че в най-кратък срок ще направя всичко възможно да си получат заплатите и разбира се да се намерят нужните оборотни средства, така че да се изпълнят поръчките, защото такива в момента има”, заяви министър Драгомир Стойнев.

 

След тричасови разговори с ръководството на оръжейницата и преговори за първи път провели се поотделно с двата синдиката, министърът видя единствен вариант за спасение на завода.

 

„Това предприятие да остане държавно”, заяви Стойнев.

 

От КТ „Подкрепа” предложиха друг вариант за оцеляването на оръжейницата.

 

ВМЗ и КИНТЕКС обединени в една фирма, защото смятаме, че това е най-доброто за бързото стабилизиране на ВМЗ”, заяви Димитър Атанасов от КТ“Подкрепа“ във ВМЗ-Сопот. 

 

Единствено КНСБ излезе недоволно от срещата си с икономическия министър, тъй като не чуло откъде държавата ще намери пари за заплати и кога ще ги плати.

 

„Обещания не хранят семействата и не плащат сметките за ток, вода и издръжката на деца. Поискахме в прав текст оставката на целия мениджърски екип на ВМЗ- Сопот”, заяви Валентин Никифоров - вицепрезидент на КНСБ. 

 

Според КНСБ утре икономическият министър ще се срещне с КИНТЕКС, за да иска от държавното дружество кредит, с който да изплати дължимите заплати на работниците от ВМЗ. Министърът нито отрече, нито потвърди за подобна среща утре.