Очаква се първата цяла магистрала у нас да бъде свободна за движение след 14 ч.

От „Пътна полиция” прогнозират, че тежките инциденти на магистрала „Тракия” ще намалеят значително, след като на 15 юли бъде пусната и последната отсечка от пътя. Очаква се първата цяла магистрала у нас да бъде свободна за движение след 14 ч.

   
След 40 години строителство, София и Бургас вече са свързани с магистрала.


Ако разпределим дължината на магистралата във времето, за което е построена, се оказва, че всяка година строителите са изграждали по-малко от 10 км. И така на 15-и юли 2013 г. имаме  напълно завършени 383 км. 


И след дългото строителство, магистралата се радва на голям интерес от страна на желаещи да я открият. В петък, 12 юли, пресцентърът на транспортното министерство изпрати официално съобщение, че магистралата вече е открита и дори цитира части от речта на министър Данаил Папазов.


В писмото се посочва, че на откриването са били президентът Росен Плевнелиев и регионалният министър Десислава Терзиева. Грешката беше поправена минути по-късно от ПР-те на Папазов. 


По-далеч стигнаха депутати от ГЕРБ, които отидоха на място, за да пуснат за движение и последния участък. 


Припомняме ви, в петък от ГЕРБ обявиха, че магистралата е готова и поискаха премиерът Орешарски незабавно да позволи на хората да карат по нея до морето. Все пак откриването е в понеделник, 15 юли - за движение ще бъде пуснат участъкът от Зимница до Карнобат - 34 км


Проектът беше съфинансиран от кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“. Трите лота, доизградени през последните години, са с дължина 115 км. и струваха малко по-малко от 700 млн. лева. От тях около 190 млн. са от бюджета, а останалите  са европейска помощ. 

 

Повече гледайте във видеото.