От Община Самоков изпратиха писмено становище, в което се казва, че се ангажират да вземат мерки

Миналата седмица новият депутат Методиев бе упоменат в предаването „Разследване” като „шеф на частното енерго седма махала” в Самоков. Преки следи за участието на известния като „Бат Сали” депутат в нелегална енергийна схема няма. Въпреки това разследването на колегата Марин Николов повдигна много интересни въпроси.


„Тези открития и факти, до които стигнахме, прекалено много се политизират и се сведе до новопостъпилия депутат Алексърндър Методиев. Тук въпросът е друг – има ли криминално енерго със или без Сали. Проблемът е докога ще придължава тови енерго”, обясни в студиото на „Събуди се” Марин Николов от „Разследване”.


По думите му, порочния кръг на криминалното енерго съществува от около 20 години. „Схемата, чисто криминалния елемент, организираното събиране на пари не можем да кажем откога съществува, но е факт. Факт е, защото показахме определени хора, които си го казаха. Деца, които както видяхме, събират на по-възрастни хора пари”, допълни Николов и поясни, че след репортажа на „Разследване” прокуратурата се е самосезирала. „Проверяват се Пиже, групата около него, роднините и синовете му”, обясни още той.


Изчисляването на загубите се оказа доста трудно, защото има много компоненти. Има едни 12% технологични загуби, които се наслагват във всички наши сметки. Определени електроразпределителни дружества потвърдиха, че в тези сметки по един или друг начин, са сложени наистина, под формата на някакъв процент от тези 12%, влизат и кражбите. Самите загуби за ЕРП-тата, каквото в случая е ЧЕЗ, трябва да си кажат те самите колко търпят от кражби. Но ако по някакъв начин те влизат и в нашите сметки, търпим и ние загуби. Нелегалното енерго не отчита консумирана енергия, а ромите заплащат различни суми”, коментира още Николов от предаването „Разследване”.


От Община Самоков изпратиха писмено становище по въпроса. Според написанато, от общината са провели среща с ЧЕЗ, на която са се ангажирали да вземат мерки:


„На проведената среща Община Самоков се ангажира да подпише споразумение с ЧЕЗ, чрез което ще се ангажира да съдейства на дружеството за откриване на партиди в ромската махала чрез предоставяне на общински терени за поставяне на стълбове и преминаване на мрежата за електроразпределение. Община Самоково е предприела мерки за ограничаване на незаконното строителство и разрастване на гетото. За собствена сметка разработихме устройствен план, с който бяха обособени и регулирани поземлени имоти. Всеки желаещ може да закупи отстъпено право на строеж за жилищно строителство”, се казва още в писмото от Община Самоков.


По думите на Марин Николов по този начин общината се опитва да разреши въпроса с незаконните постройки, така че който има незаконна постройка, не може да бъде абонат на енергото.


Целия разговор гледайте във видеото.