Той ще се случи, ако се потвърдят характеристиките на проекта и прогнозите за потреблението

Рестартиране на проекта за втора ядрена централа предвижда планът на кабинета „Орешарски”, представен на днешното заседание на Националния съвет на социалистите. Намерението е поместено в глава „Спасяване на българската енергетика” на управленската програма, която обяви премиерът Пламен Орешарски.

 

Рестартът на АЕЦ „Белене”, който трябва да стане с „ясна финансова структура”, ще се случи обаче при „потвърждаване на технико-икономическите характеристики на проекта и прогнозите за електропотреблението в региона и в България”.

 

Управляващите предвиждат преговори с „Росатом” , с оглед да бъдат решени проблемите, възникнали по ядрения проект, предаде „Фокус”. Успоредно програмата предвижда удължаване на срока за експлоатация на генериращи мощности, в това число на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”.

 

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев обясни, че се предвижда в началото на септември да бъде сформирана работна група от експерти, която да излезе обективно пред хората и да каже има ли полза от проекта. Стойнев все пак уточни, че на този етап проектът е замразен. Колко време ще работи тази група, ще зависи от капацитета на експертите, но преди края на годината трябва да е ясно ще бъде ли рестартиран "Белене".

 

В специално изявление в четвъртък премиерът Пламен Орешарски обяви, че правителството има ясен план от стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на хората, на бизнес средата и демократизирането на управлението. В документа е записано осигуряването на ниски цени на тока, актуализация на пенсиите всяка година, според инфлацията и доходите, подобряване на отношенията с бизнеса, повишаване качеството на здравеопазването и на образованието.