президентът Владимир Путин свика извънредна среща с губернаторите на засегнатите райони

Шестима души се удавиха за три дни

 

Само за последните три дни шестима души намериха смъртта си в морето в Бургаския регион. Основните причини за удавянията са бурното море, мъртвото вълнение и неспазването на указания на спасителите.

 

Последната жертва е германски турист. Снощи, след  19 часа той влязъл заедно с 10 годишното си дете да се къпе в района на плажа в Приморско. Вълните го съборили само след минута, а спасителите, които вече не били на смяна се притекли на помощ и с много усилия успяли да спасят давещото се дете.

 

Червеният флаг, забраняващ къпането е вече 3-ти ден развят на всички пясъчни ивици, но повечето от плажуващите не се съобразяват с него.

 

 

Остава тежко състоянието на пострадалите при взривовете до Езерово

 

Двамата по-тежко обгорели при взривовете край Езерово все още са в реанимация. Това съобщи за Нова телевизия директорът на Военномедицинска академия генерал Стоян Тонев.

 

Много тежко остава състоянието на мъжа, който е с 90% изгаряния. Въпреки усилията на лекарите, е много трудно да се прогнозира в каква посока ще се променя състоянието му. На мъжа всеки ден се вливат между 6 и 10 литра кръв и кръвни продукти посочи ген. Тонев.

 

Възстановяването на седемте по-леко ранени продължава със започналите от вчера пластични операции. При тях то ще бъде пълно, очаква Тонев.

 


Отново коментар от президента

 

Продължават коментарите по приетата в петък актуализация на бюджета. В интервю за Българското национално радио президентът Росен Плевнелиев изрази съжаление, че управляващите не са разбрали ветото му като шанс да обяснят за какво ще бъде взет нов заем и за какво ще бъдат харчени народните пари.

 

Аргументите, а не автобусите трябваше да се сблъскат в парламента при дебатите по актуализацията на бюджета. За съжаление, вместо това в пленарната зала се случи поредната доза политическо противопоставяне, казва още държавният глава.

 

В президентството няма да се правят уговорки кой и защо ще идва на власт, нито бъдещи коалиции, заявява още президентът. Той уверява, че не е седнал зад дебелите стени в сградата на „Дондуков” 2, за да си прави тайни сметки за повече власт.

 

Държавният глава признава, че при новите управляващи до голяма степен е изолиран от процеса на вземане на решение. И добавя, че при това положение отговорност за тях носят само те.

 

 

Протестиращите стигнаха до „Евксиноград”

 

Последният ден от похода на протеста срещу кабинета „Орешарски“ потегли от сградата на община Варна в 10:00 часа тази сутрин. Два часа по-късно двайсетината мъже и жени достигнаха резиденция „Евксиноград“, където група варненци ги посрещнаха.

 

Заради шествието, почивната база на управляващите бе под засилено полицейско присъствие.


А по-късно днес се очаква поредният антиправителствен протест. Шествието по традиция ще започне на площад „Независимост” и ще стигне до сградата на Народното събрание.

 

 

Хиляди евакуирани в Далечния Изток


17 000 души бяха евакуирани след катастрофално наводнение в руския Далечен изток. Засегнати са най-малко 121 населени места и повече от 32 000 домакинства от регионите северно от Китай до Охотско море. Властите са изградили 160 временни убежища и осигуряват на пострадалите храна, вода, лекарства и одеала.

 

Заради наводнението, президентът Владимир Путин свика извънредна среща с губернаторите на засегнатите райони. Той им нареди да положат всички усилия, за да облекчат положението на хората. Наводнението е предизвикано от проливен дъжд, който е повишил рекордно нивото на реките. Засега няма информация за жертви и пострадали.

 

Руските медии припомнят, че през юли миналата година заради порой загинаха най-малко 140 души в южния руски район Краснодар.

 

 

Полицията има нови данни за катастрофата на принцеса Даяна

 

Британската полиция има нова информация около смъртта на принцеса Даяна и Доди ал Файед в Париж през 1997-ма година. От Скотланд ярд отказаха да съобщят как са получили данните, но обясниха, че преценяват дали те са достоверни. Засега не е започнало повторно разследване. Няколко британски вестника обаче предположиха, че има данни, че военните са замесени в смъртта на принцеса Даяна и Доди ал Файeд.

 

Говорители на кралското семейство и на това на Доди ал Файед също отказа да коментира въпроса. Принцеса Даяна - бившата съпруга на принца на Уелс Чарлз загина при катастрофа на 36-годишна възраст в тунел в Париж, заедно с Доди ал Файед.

 

Инцидентът стана след като на излизане от луксозен хотел колата им бе преследвана от папараци на мотопеди. Единственият оцелял е Тревър Рийс - Джоунс - охранителят на ал Файед. Следствието доказа, че шофьорът на автомобила е употребил алкохол.