И по-полезна ли е тибетската сол от обикновената

За много български семейства здравословният начин на хранене е от голямо значение. Солта на масата им вече е тибетска. А вместо бяла, използват кафява захар. Бялата и кафявата захар са в двубой. Коя, какво съдържа обаче?

 

По думите на нутрициониста Надя Петрова грубо разлика няма. „Има малки разлики в калоричния състав и в присъствието или отсъствието на ценни вещества. „Това допълнително съдържание на ценни вещества се дължи на меласата. Меласата е продукт, който се добавя към захарта, за да стане тя кафява. Оцветена кафява захар.”

 

По думите на специалиста няма проблем със захарта, когато тя се използва умерено, или 10 – 15 грама дневно на жените и 15 – 20 грама за мъжете. Проблемът възниква от свръх консумацията на захар.

 

Ако при кафявата и бялата захар експертите по хранене не откриват драстична разлика, то при трапезната и тибетската сол нещата седят по различен начин. Според Надя Петрова класическата трапезна сол съдържа голяма част натрий. „Когато този натрий попадне в човешкия организъм, той започва да задържа вода в клетките. Когато човек има високо кръвно налягане - това задържане на вода много му повишава кръвното налягане и хората с високо кръвно налягане не бива да консумират големи количества сол.”

 

Умерената консумация на сол според специалистите е 4,5 грама дневно. В действителност обаче, ние приемаме около 14 – 15 грама.

 

„Тибетската сол е с много по-малко съдържание на натрий ,защото в Хималайската, тибетската или каменна сол има 84 вида минерали. Оттам тя самата се води здравословна за човешкия организъм. От гледна точка на това, че има прекалено много минерали - съдържанието на натрий е много по-ниско и не причинява това допълнително задържане на вода в клетките”, казва още Надя Петрова.

 

Повече по темата за здравословното хранене ще научите от видеото.

 

Репортер: Линда Джонголова