Конфликтът в Сирия предизвика сътресения и на световните финансови пазари

Възможността от военна операция срещу Сирия продължава да предизвиква сътресения на световните финансови пазари. Цените на петрола и златото се повишиха от началото на седмицата. Борсите в Европа отбелязаха спад, а доларът повиши стойността си спрямо останалите валути.


Заради възможността от военна операция срещу Сирия, цената на златото също се повиши, тъй като инвеститорите търсят сигурност. Днес суровия петрол тип Брент достигна най-високата си стойност от 6 месеца насам, като подмина 117 долара за барел. Американският суров петрол пък удари най-високото си ниво от май 2011-та година.


Акциите на авиокомпаниите пък понижиха стойността си заради опасността цената на горивото да се увеличи. Самата Сирия не е голям производител на петрол, но анализатори смятат, че възможната нестабилност в Близкия изток притеснява инвеститорите.


Финансисти очакват, че световните борси ще останат нестабилни и през следващите седмици. Единствено американският долар, японската йена и швейцарският франк ще повишават стойността си спрямо останалите валути. Причината е, че те смятат за по-атрактивни от инвеститорите във времена на несигурна политическа обстановка.