Молбите за закрила у нас са скочили в пъти, съобщи министър Кристиан Вигенин

През последните дни стана ясно, че управляващите очакват засилена бежанска вълна към страната ни. Според изчисленията на Военния министър тяхната издръжка ще струва на бюджета около 10 милиона лева само за тази година.

 

Капацитетът на всички бежански центрове в страната е напълно изчерпан.

 

Според последната информация на външния министър Кристиан Вигенин молбите за закрила у нас са скочили пет пъти. Така към юли месец те вече са 2320. Заради кризата управляващите очакват по над 1000 бежанци да идват към страната ни всеки месец. За настаняването на тези хора ще се търсят допълнителни 4,3 милиона лева. Отделно правителството вече отпусна 560 хиляди лева за увеличаване на изчерпания капацитет в центровете за настаняване на бежанци. Те са общо три – в София, село Баня и село Пъстрогор.  Ръководители на Държавната агенция за бежанците признават, че ситуацията в тях е критична и са принудени да настаняват новопристигнали хора на походни легла и в сервизни помещения. Препълнен е и домът за временно настаняване на бежанци към МВР в село Любимец.

 

Засилената бежанска вълна логично ще удари по бюджета на страната, тъй като издръжката на всеки кандидат за имигрант се поема от данъкоплатците. Месечно тя възлиза на около 370 лева. В тази сума влизат настаняването, храната, ток, вода, санитарни и хигиенни материали, както и 65 лева джобни пари.

 

Българското законодателство не задължава кандидатите за закрила да живеят в специализираните центрове. Те могат да излязат и на свободен наем, или да живеят при близки. Длъжни са обаче да се явяват на интервютата за получаване на статут – това е и начинът да бъдат контролирани.

 

Веднъж получил хуманитарен или бежански статут, чуждият гражданин получава всички права, които и българските. С изключение на политическите – бежанците нямат право да гласуват у нас, не могат да членуват в политически партии или да се кандидатират за определени мандатни длъжности. Длъжни са да спазват законите на страната и съответно да ползват тяхната закрила. Могат и да работят. Ако процедурата им за предоставяне на статут се забави повече от една година, получават бележка, с която също могат да си търсят работа. Статистиката на агенцията за бежанците към края на миналата година показва, че всички 6500 законни бежанци все още живеят и работят в България.

 

Освен постоянен статут на бежанец или хуманитарен статут, държавата ни предлага на застрашени чужденци и временна закрила. Именно такъв се предполага да бъде случая със засиления миграционен натиск, който се очаква от Сирия.

 

Все още няма яснота къде ще бъдат настанявани хилядите нови бежанци, които очакваме да дойдат в страната ни от Сирия. Засега е ясно, че властта ще се опита заради идващата зима да не отваря палатковия лагер край Харманли, който беше предвиден именно заради такава кризисна ситуация. По информация на МВР в момента в България се намират 1400 сирийски бежанци.

 

Целият репортаж вижте във видеото.