В "Събуди се" посланикът даде своите предложения за реформи в няколко области

Аз следя отблизо българската политика - това е моята работа, и разбира се, гледах началото на новия политически сезон. Чух това, което казаха лидерите в сряда. Имаше много политически послания, национални приоритети, но никой не предложи конкретни мерки, за да върнат доверието в парламента и политиката. Още очаквам програма за реформи.


Това заяви в предаването „Събуди се” британският посланик Джонатан Алън


„Най-интересното в протестите беше в началото. Хората тогава не бяха срещу една партия или коалиция, а срещу всички партии. Посланието им беше – „Нямаме доверие във всички вас, нямаме доверие в политиката в България, каквато е в момента”, сподели британският посланик. 


Относно разделянето на протести и контрапротести, Джонатан Алън заяви, че е сигурен, че всички, които са на улицата, са там, защото вярват в бъдещето на България и искат най-доброто за страната. 


Посланикът отбеляза, че усеща нуждата на реформи в няколко области. 


Според него на първо място е необходима прозрачност: „Не виждам защо не бъдат публикувани всички бюджети и разходи в политиката. Така е в моята страна. Така всеки може да реши за себе си дали те са добри.”


„Трябва да знаем собствеността на фирмите. Особено на тези, които играят роля в публичния живот”, на мнение е посланикът. Той подчерта, че според него трябва да има по-силни закони срещу корупцията, тъй като в България те са по-слаби, отколкото е нормално в Европа. 


Джонатан Алън отбеляза, че създаването на независим регулатор за парламентарни депутати би имало положителен ефект върху доверието в политиците. Също така, според него, трябва да се знае кой финансира партиите и как те харчат парите.


Според посланика е необходимо да има по-добри регулатори. Джонатан Алън обясни, че е много важно те да бъдат независими, „над политиката” и да защитават интересите на обикновените хора. 


Целия разговор с британския посланик Джонатан Алън в „Събуди се” гледайте във видеото.