Оказа се, че акаунтът на Хасан Рохани, радващ се на многохиляден интерес, всъщност не е негов

Много от нас навярно комбинират сутрешното разбуждане с преглед на новините от приятелите си или на личности, чиито публикации следим във Фейсбук или Туитър. Понякога е възможно това, което четем, да го е написал някой друг, а не човекът, който си мислим, че е насреща. 


За фалшивите си профили наскоро предупреди и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а вестниците препечатаха първите му автентични интернет послания. Сега, чуждестранните медии се занимават с Туитър мистерия около новия ирански президент.


Неговия акаунт се радва на многохиляден интерес. Следват го Карл Билд, Хавиер Солана, Миа Фароу, медийни шефове, министри, анализатори. Туитовете пък са начесто и често са ретуитвани и над 100 пъти. Такъв е и с случаят с туит 5-и септември с позиция за Сирия: Иран намира всяка акция срещу Сирия за вредна не само за региона, но и за американските приятели. Вярваме, че никой няма да спечели от това”


Най-популярно, с близо 5 000 ретуитвания е пожеланието за еврейската нова година от четвърти септември: „С настъпващия залез тук в Техеран, желая на всички евреи и специално на иранските евреи щастлива нова година”.  


Точно това послание стана повод за повдигане на завесата. Ден след публикуването му в Туитър, съветник на президента поясни, че Хасан Рохани няма Туитър акаунт, но че хората, ангажирани с изборната му кампания, са ползвали съвременните възможности на интернет. Оттам би било възможно съвпадението с името на настоящия президент. Добрата развръзка в случая е, че посланията от негово име дотук не са дали повод за политически скандал. А докато анализатори търсеха в поздравлението му за еврейската нова година знак за външната политика, Би Би Си цитира иранския външен министър, че лично той е пожелал в Туитър честита нова година на евреите.