Нова правописна реформа няма, а повечето набедени за нови правила вече са в обръщение

Нови правила в правописа - с тази новина някои медии се опитаха да запълнят информационната суша в края на август. Оказа се, че нова реформа няма, а повечето набедени за нови правила вече са в обръщение. Това обаче ни дава повод да припомним три от тях.


Според последното издание на правописния речник учтивото обръщение "вие" ще се пише само с главно "В".


Препоръчва се писането само с малки букви на вече наложени съчетания като „питагорова теорема”, „рентгенов апарат”, „гайгеров брояч”.


Друга важна промяна, наложила се в последните години, е свързана с изписването на различни видове институции. Така, например в „Българската академия на науките” само „Българската” се изписва с главна буква. Ако институцията се споменава по-нататък, може да се изписва само „Академията”, с главно "А".


Сред последните любопитни норми е и тази думите с „кафе” да се изписват полуслято. Така трябва да слагаме винаги тире между „кафе” и „автомат”; „кафе” и „клуб” или „кафе” и „пауза”.


Покрай невярната информация за новите правила в правописа от 1 септември е добре да припомним и как се създават нормите. Екип от езиковеди в Института за български език на БАН работят върху обновяването на официалния речник. Правилата, упоменати в увода му, отразяват съвременните тенденции в езика и автоматично се приемат за норма. Въпреки това и до днес езиковеди спорят върху правилата от речника, тиражиран преди година.