Това сочат новите проучвания проведени в университет в Оксфорд

С близо 11 см са пораснали европейските мъже за около век. Това сочат новите проучвания проведени в университет в Оксфорд.  


Преди около 100 години средният ръст на мъжете от Стария континент достигал едва до 167 см. Сега представителите на силния пол са се извисили средно до 178 см.


За „Събуди се” проф. Върбан Ганев обясни, че от европейските народи с най-висок ръст са холандците - 184 см, като това е средният ръст за мъжете над 20г.  Последните изследвания от 2010 г. пък сочат, че средният ръст на българските мъже е 1.75 см, а на жените - 1.63 см.


За разлика от височината, другите еволюционни промени в човешкия облик са много трудно забележими и се осъществяват изключително бавно.


Освен  външно обаче хората променят с течение на годините и своите умения.


„Това много добре личи при малките деца - те не умеят да четат и пишат, но могат да боравят с компютър. Те го нямат унаследено, но имат способностите да се приспособят”, обясни проф. Върбан Ганев.


В крайна сметка бъдещето за човека се очертава да бъде само едно – „промени, промени - за добро или лошо - светът е такъв - променя се бързо и динамично”, посочи проф. Ганев.

 

Повече гледайте във видеото. 

 

Репортер: Линда Джонголова