Кметът на града определи гласените промени в Закона за вероизповеданята като абсурдни

Да се върнат земите и горите, които принадлежат на мюфтийството, поискаха главите на мюсюлманската общност у нас. Това стана на среща с членове на Комисията по вероизповеданията. 


До какви обществени реакции обаче могат да доведат имотните претенции на мюфтийството, ако бъдат подплатени със закон? Примерът е от Кюстендил, където от години се води спор за собствеността на джамията. Опитът на мюсюлманското вероизповедание да си я върне по съдебен път провокира протести в града.


Джамията „Фатих Мехмед“ в Кюстендил е недействаща от години. Обявена е за паметник на културата, което автоматично я прави държавна собственост. Построена е върху основите на църква. Новината за възможността мюфтийството да стопанисва част от поисканите от него имоти отново разгорещи и без това все още неутихналите страсти сред жителите на Кюстендил. 


Спорът за собствеността на джамията в Кюстендил стигна и до съда. През пролетта съдебните дела обаче бяха придружавани с протести срещу претенциите на мюфтийството. Според кметът на Кюстендил гласените промени в Закона за вероизповеданята са абсурдни.


Поредната провокация срещу мира в гражданското общество и срещу спокойствието в България. Няма как да посегнеш на християнски храмове, които са градени преди столетия, за които се е грижела църквата и след това да очакваш да има спокойствие. Провокация, която е в услуга на ДПС и обслужва интересите на чужда държава”, коментира кмет на община Кюстендил - Петър Паунов.


Кметът е категоричен, че община Кюстендил като собственик на имота, върху който е построена джамията „Фатих Мехмед”, няма да отстъпи собствеността под какъвто и да било натиск. Сега пред общината обаче има друг по-належащ проблем, свързан с религиозния храм - минарето може да рухне всеки момент.


Повече по темата ще намерите във видеото.

 

Репортер: Екатерина Николова