Между 350 хиляди и един милион души ще се окажат без телевизионен сигнал

Хиляди българи могат да останат без телевизия от октомври, когато стартира цифровизацията. Това предупредиха от Комисията за регулиране на съобщенията. Въпреки това окончателното спиране на аналоговия сигнал няма да бъде отлагано, а държавата ще се опита да компенсира хората в районите без покритие.


Според прогнозите на регулатора след 30-и септември без телевизия ще останат между 350 хиляди и милион българи – предимно в селските райони. Именно част от тях ще останат извън зоните на цифрово разпръскване. Според транспортното министерство техният брой ще е много по-малък. Засега обаче не се ангажират да кажат къде ефирът ще спре заедно със старта на цифровизацията.


„И досега аналоговият сигнал също нямаше покритие 100%. Тези 95% ще оставят със сигурност места, които ще бъдат в сянка и няма да могат да получават цифровия сигнал, което разбира се ще бъде проблем”, коментира транспортният министър Данаил Папазов.


В благоевградското село Делвино новините и сериалите са единствено развлечение за местните. И сега сигналът често прекъсва, а след промените най-вероятно селото ще остане без телевизия. Баба Добра и дядо Александър се притесняват, че това ще ги откъсне още повече от света.


За хора като тях държавата обмисля компенсации. С парите най-вероятно ще се покриват такси към кабелни оператори или ще се купуват сателитни чинии. 


По думите на зам.-министър на транспорта Георги Тодоров, след като станат ясни локациите, които не се покриват от ефирни телевизии, те ще бъдат  насложени на зрителската аудитория, която има нагласа да гледа ефирна телевизия. Едва тогава ще потърсени мерките за справяне със ситуацията.


Най-вероятно безплатни декодери вече са раздадени и в райони, в които няма да има покритие. Затова от Комисията регулатор настояват операторите да качат картите, от които да става ясно къде ще има цифров сигнал и къде – не. Ваучерите за устройствата ще се получават до края на октомври, а новите декодери могат да се получават до 30 ноември.