До този момент е постигнато покритие от малко над 96%

В днешният ден беше сложен край на аналоговата телевизия. От няколко часа ефирният аналогов сигнал окончателно е изключен, а телевизия можем да гледаме само по цифров път. Стартът беше даден в старата Телевизионна кула в София.

 

Според последните сметки около 100 хиляди българи от днес са без телевизия. Това са предимно хора, които живеят в малки населени места - в погранични или високопланински райони. Там цифрово покритие засега не може да се постигне. Има обаче и обратният пример - хора, които до момента не хващали с антените си лош или никакъв телевизионен сигнал, сега вече ще гледат телевизия с високо качество.

 

След повече от половин век на аналогова телевизия, последният предавател с такъв сигнал окончателно угасна. 

 

Новата ера в телевизията ще предложи повече програми и по-добро качество на звука и картината. Освен това в някои райони покритието ще се повиши. 

 

Така е и в семейството на Асен и Дафина Китановски от благоевградското село Зелен дол. Досега са гледали на снежинки любимата си телевизия, но от днес качеството е отлично.
В други семейства обаче от днес телевизия няма. Цифровият сигнал трудно достига във високите планински части, където покритие няма. 

 

Идеята е да бъде намерен начин как тези хора да бъдат компенсирани, така че отново да гледат телевизия.

 

Социалнослабите имат право на безплатни декодери. Това са устройствата, които ни дават възможност да гледаме цифрова телевизия, ако приемникът ни е стар. Досега от 210 хиляди души, които имат право на ваучери, 90 хиляди са ги получили. Останалите – до 30 октомври могат да получат ваучерите си, а до края на ноември – и самите устройства.