От транспортното ведомство се зарекоха да ремонтират пътищата в най-лошо състояние

Държавата осигурява 60 млн. лв. за зимна поддръжка на пътищата. За „изкърпване” на улиците в лошо състояние, както и за полагане на пътна маркировка пък са осигурени 3,5 млн. лв. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.


По думите й до края на октомври трябва да бъдат осигурени необходимите материали за почистването на пътната мрежа.

 

„Последната десетдневка на месец октомври по разписан график дирекция „Анализ на риска и оперативен контрол” ще извърши проверка по абсолютно всички управления, за да видим фирмите до колко са се снабдили с необхидимите материали и дали има подготовена техника”, обясни Стефан Чайков, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътнd инфраструктура”. От агенцията обещават по-адекватна информация за пътуващите и по-строг контрол за фирмите.

 

Относно пътищата в най-лошо състояние, които трябва да бъдат ремонтирани, транспортното ведомство разработва план за спешна рехабилитация на мрежата в страната. Оценката на тези пътища ще се прави по специална методика, уточнява Терзиева. Парите за ремонтите ще се осигурят от държавния бюджет за 2014-а.


През следващата година държавата трябва да осигури средства и за ремонт на мостовете, които са в най-тежко състояние.


До края на октомври ще бъдат пуснати в експлоатация ремонтираните трасета по пътя Девня – Варна и Белослав – Варна. Терзиева уточни, че става въпрос за 22-километрово трасе, ремонтирано за над 5 млн. лв.


От транспортното министерство са внесли предложение до Министерския съвет през следващия програмен период държавата да съфинансира с до 50 на сто някои от пътните проекти. В списъка била и автомагистрала „Хемус”.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Искра Урумова