Главният прокурор е умерен оптимист за съдържанието му

Следващият доклад на Еврокомисията за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка ще излезе през януари, а не до края на годината, обяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БТА. Той се срещна в Брюксел с главния секретар на ЕК Катрин Дей. Цацаров каза още, че заедно със своя заместник Пенка Богданова са представили изпълнението на изискванията от докладите на Комисията.

 

Предишният доклад на изпълнителния орган на ЕС беше представен през юли миналата година. Дотогава Комисията издаваше препоръки на всеки шест месеца. Цацаров уточни, че в хода на разговора не е станало дума дали ЕК ще запази тенденцията на удължен срок между два поредни доклада. През 2012 г. Еврокомисията за първи път реши да остави срок от година и половина преди следващата си оценка.

 

Главният прокурор отбеляза, че е умерен оптимист по отношение на съдържанието на предстоящия доклад, но посочи, че не може да се очаква оценките да бъдат такива, че да отпадне механизмът за сътрудничество и проверка. „Въпреки всичко очаквам, че ефективни
дейности, осъществени от Висшия съдебен съвет и от прокуратурата, ще бъдат отчетени”, заяви обвинителят на републиката.