Нужни са промени, които да позволят на държавата да подпомага дружеството, смята министър Греков

„Напоителни системи” ЕАД е от изключително значение за България, тъй като неговата дейност е важна не само за селското стопанство, но и за националната сигурност. Това заяви министърът на земеделието и храните на среща с протестиращи служители на дружеството, в която участваха и представители на синдикатите. „Поради тази причина ние работим то да запази целостта си и да функционира нормално”, добави проф. Димитър Греков.  

 

Министърът изтъкна, че до десет дни ще се търсят възможности да се изплатят забавените заплати на работниците от предприятието. Греков проведе разговор с протестиращите пред сградата на министерството, като им обясни, че са необходими спешни законодателни промени, които да позволят на държавата да подпомогне дружеството финансово.

 

От задължения за общо 22 млн. лева, дружеството дължи на служителите си близо 1,6 млн., а дългът към НАП възлиза на 4 млн. лева., стана ясно още по време на срещата.  

 

„Най-важният капитал на "Напоителни системи" сте вие, защото и утре ще работите, вратата ми към вас и към вашите ръководители е винаги отворена”, каза Греков на протестиращите. Земеделският министър обясни, че дружеството няма да се разделя на две – отводняване и напояване, а ще запази целостта си.

 

По думите на министъра проблемите за дружеството са започнали през октомври месец 2011 г., когато е приета промяна на Закона за водите, чрез която е отнето правото на държавата да финансира „Напоителни системи”. След тази поправка започва трупане на дългове и теглене на кредити, в резултат на което дружеството задлъжнява с общо 22,5 млн. лева и банковите му сметки са запорирани. Освен това са взимани и погрешни решения в ущърб на „Напоителни системи”. Едно от тях е, че за вадене на поливни съоръжения са изразходвани 4,2 млн. лева, а при предаването им за скрап са получени 2 млн. лв., което е загуба от 2 млн.

 

„Разпоредих изработването на подробен анализ за извършената дейност в дружеството на базата, на който прокуратурата се самосезира. Тя ще се произнесе кой носи вина за състоянието на предприятието”, заяви земеделският министър. Проф. Греков бе категоричен, че е необходимо да се работи за дълготрайното стабилизиране на дружеството.