От компанията са поискали увеличение на цената с 5 на сто

Не се предвиждат съкращения на персонала на БДЖ и не се налага влизането в списъци с предвидени съкращения с 10% на служителите”, заяви заместник-изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД Чавдар Трендафилов, цитиран от агенция „Фокус”. Той даде старт на поредица от комплексни проверки на технологичното състояние на железопътната услуга с оглед безопасността на пътниците.

 

Трендафилов обясни, че естественото движение и текучество на персонал като например пенсиониране е горе-долу точно с около 10 на сто. Затова БДЖ няма да се присъедини към 10-процентово съкращение на администрацията, за което се заговори през последните дни. „БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура” са най-големите работодатели и си имаме достатъчно персонал. Има дори дейности, за които не ни стигат кадри”, отбеляза още зам.-изпълнителният директор на БДЖ.

 

По отношение цената на билетите за пътуване във влаковете Трендафилов посочи, че компанията е подала искане към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за увеличение цената на билетите средно с 5%, но тепърва се очаква отговор.

 

Чавдар Трендафилов обърна внимание на това, че има подадена обществена поръчка за създаване на билето-създаваща система и информационна система, която трябва да е готова до средата на месец декември. „Тази система трябва да заработи така, че нашите пътници да има откъде да си купуват билети. Ние от своя страна ще продължим безкомпромисно борбата с безбилетните пътувания”, заяви зам.-изпълнителният директор на БДЖ.

 

47 нови влакове ще пътуват в новия график, който ще влезе в сила в цяла Европа от втората неделя на декември”, посочи Трендафилов. По думите му с новия график ще има увеличение на броя на влаковете, както и на броя на спиранията им, а основната цел е подобряване на услугите за пътниците на БДЖ.