Дефектът в асфалта се появи месеци след откриването на съоръжението

Дупка се отвори в асфалта на новия “Дунав мост 2”. Кратерът в асфалтираното тази пролет платно към България, бе запълнен временно с цимент.  

 

Мостът на румънско-българското приятелство, който беше открит през лятото, се е повредил”, алармира на страниците си и румънският вестник „Гъндул”, цитиран от БТА.

 

Съоръжението, което свърза Видин и Калафат през Дунав, беше асфалтирано през април и влезе в експлоатация през юни.

 

Въпреки че временното решение е помогнало да се избегнат затруднения в трафика, оказва се че дупката е отворила по-голям проблем. Дъждовна вода проникнала в бетонно отделение под настилката, където се намират комуникационните кабели на инфраструктурната връзка.

 

За момента е решен въпроса, но трябва да се намери принципно решение, откъде идва проблема и как да бъде отстранен”, заяви инженер Владимир Андреев - изпълнителен директор на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост Видин -Калафат" АД

 

От испанската фирма изпълнител са взели проба от мястото, за да се установи причината за възникването ѝ. Ако пътната настилка, която още е в гаранция се окаже некачествена, има вероятност Дунав мост две да бъде затворен за цялостно преасфалтиране.

 

За момента трафика по Дунав мост две не е затруднен, но заради довършителни работи по съоръжението, трафика от Румъния се движи са в една лента.

 

Представители на Агенция "Пътна инфраструктура" вече са извършили оглед на повредите. Очаква се и по-сериозна проверка, в която ще участват и специалисти от Централния институт на пътните технологии, национални и европейски норми и стандарти. Тя ще търси отговор на въпроса защо няколко месеца след полагането на хидроизолацията и асфалта, те вече дават дефект.  

 

Повреди вече има по шосето на румънския бряг от моста до граничния пункт, където асфалтът се е деформирал. Изграждането на прилежащата инфраструктура там бе отговорност на Румъния и северната ни съседка трябва да вземе мерки за ремонта на засегнатия участък.

 

Репортер: Биляна Борисова