Най-справедливо е самият премиер да поиска вот на доверие по тази тема, смятат от ГЕРБ

Тревогите по тема "бежанци" нарастват и те са най-разнообразни. Може би най-справедливо е самият премиер да поиска вот на доверие по тази тема. Твърде вероятно е да има вот на недоверие за бежанците". Това заяви в студиото на „Здравей, България” Веселин Вучков, депутат от ГЕРБ.

 

По думите му тези дни се очаква темата да бъде обсъдена в парламентарната група. Но според Вучко е по-добре да говорим преди това за проблемите, които поражда темата "бежанци", отколкото самоцелно да казваме дали ще има, или не вот. 

 

Изказването му бе в отговор на въпрос дали ГЕРБ ще поиска вот на недоверие към правителството, свързан с кризата с бежанците и дали „Атака” би го подкрепила. По думите му към март е имало достатъчно места в центровете за бежанци. Дори се поддържал резерв от около 600 места в тях.

 

От своя страна Магдалена Ташева – депутат от „Атака”, отвърна: „Генезисът е в политиката на ГЕРБ и на техния външен министър Николай Младенов, който заложи на карта съдбата на България, за да угоди на американци ли, на Израел ли, аз не зная. Но вие знаете, че той трафикираше джихадисти от Сирия в България като Муафак Ал Асад. Мъжът е сириец, женен за българка, който когато започват през 2011-а т.нар. протести, той е бил там. И понеже е упражнил насилие, не зная точно каква е присъдата, е бил в затвора. Той беше изваден от нашия посланик по това време - Михайлов от Дамаск, и по каналите за трафик на хора, доведен в България. Където пък се оказа, че трябва да бъде съден по делото за радикален ислям в Пазарджик”.

 

Ташева обвини вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, че не прилага българските закони. „Имаме отказ от упражняване на власт”, категорична бе тя. Според нея животът на нито един от тези 7000 джихадисти, които нахлуват в България със семействата си, не е бил заплашен в Турция, откъдето те идват.  


„Всеки, който преминава по друг начин в дадена държава, освен през ГКПП-тата, извършва престъпление. С това той окончателно губи възможността да претендира за статут на бежанец”, коментира Магдалена Ташева. По думите й тези хора трябва да бъдат върнати обратно в Турция.

 

„Такъв лагер за настаняване на бежанци на територията на  школата в Казанлък няма да има”, категоричен бе Атанас Пъдев – депутат от „Коалиция за България”.


Целия разговор гледайте във видеото.