Според финансист реформите показват, че управляващите не знаят как работят банките

„Идеологията на подготвяните от депутати от БСП и ДПС проектопромени в Закона за кредитните институции говорят, че те не знаят как работи и как се прави една банка”, коментира за NovaNews.bg  финансистът Емил Хърсев.

 

Според него индустрията би трябвало да се замисли по какъв начин да установи средната цена на финансирането на местния пазар. 

 

Това е втори опит държавата да сложи юзди на банките. Първия опит да стандартизира лихвите направи бившият финансов министър Симеон Дянков преди около две години, но тогава това не стана. 

 

И тогава, и сега банкерите категорично се въздържат от официални коментари. Неофициално финансисти заявиха пред Нова ТВ, че идеите са абсолютно парадоксални и онези, които са ги писали, знаят, че са невъзможни. Според банкерите това не е война, която властта води с тях. Финансовите институции няма да водят война. Те ще са длъжни да изпълняват онова, което бъде разписано в закона. 

 

Това обаче означава по-труден достъп до кредит и вероятно вдигане на лихвите, защото никоя банка няма да допусне да работи на загуба и да опрощава дългове на лош кредитополучател, който не може да си изплаща жилището. Банката ще търси начин да защити себе си и най-логичното, което ще се случи, е загубите, които би трябвало да търпи финансовата институция, да бъдат покрити от хората, депозирали парите си. По закон капиталовата адекватност на банките е 12%. Това означава, че на всеки сто лева отпуснат заем едва 12 лева са на банката. Останалите средства са на вложителите и зает капитал.

 

Един от водещите банкери постави въпроса дали е редно с парите на вложителите да се компенсират тези, които не могат да плащат