Приоритет е догодина да се промени установената фискална политика, каза министърът

С Бюджет 2014 година се прекратява наложилата се практика всяка година да се добавя малко ресурс на всички ведомства, без да се видят резултатите от работата им”, каза министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от Агенция „Фокус”. Според него не е правилно всяка година да се увеличават бюджетите на институциите, защото това не гарантира техните положителни резултати.

 

Основната цел на бюджета за 2014 година е да рестартираме икономиката и да ускорим икономическият растеж, като чрез бюджета искаме да променим наложения през последните години модел за провеждане на фискална политика, която задържа растежа”, добавя министър Чобанов.

 

Новост в плана за бюджет е създаването на публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, която ще разполага с бюджет от 500 млн. лева. В нея ще могат да участват местните власти и министерствата. „Бюджет 2014 е насочен към развитие на регионите”, подчерта Чобанов. Той добави, че бюджетът не пренебрегва и социалната отговорност на правителството.

 

С Бюджет 2014 година виждаме една цялостна промяна в отношението към публичния ресурс”, завърши министърът на финансите.

 

В същото време стана ясно, че в Бюджет 2014 е заложен и ръст в икономиката от 1,8%, като се очаква в хазната да влязат 31 милиарда лева приходи. Минималната работна заплата от догодина ще се покачи на 340 лв. а минималната пенсия – 155 лв. "Планираме фискалната консолидация да продължи през 2015 и 2016 година. През 2015-а планираме дефицит от 1,5%, а през 2016 - дефицит от 1,1 %", заяви министър Чобанов.