Брюксел отложи за догодина промяната в имиграционната политика

Работната група, която ще се занимава с миграционния натиск върху Евросъюза, ще разшири обхвата си, като включи освен морската и сухопътната граница на ЕС. Решението идва след настояване от страна на премиера Пламен Орешарски, отбелязаха от информационната служба на Министерския съвет.

 

За промяната стана ясно след заседанието на Европейския съвет, в което участва и Орешарски. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки обсъдиха в Брюксел цялостната политика на Съюза по отношение на миграционния натиск, като първоначално решиха бъдещата работна група да се заеме с проблемите в Средиземноморието. След изказването на българския министър-председател обаче бе решено във фокуса й да попаднат и сухопътните външни граници на ЕС в България и Гърция.

 

Срещата на върха в Евросъюза обаче не успя да постигне сериозен напредък по въпроса за ограничаване на незаконната имиграция. Решението за евентуална промяна в действащата миграционна политика бе оставено за месец юни следващата година, стана ясно от думите на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, предаде БГНЕС. Той все пак отбеляза, че през следващите месеци контролът по южните морски граници на ЕС ще бъде засилен.