Премиерът се срещна с председателя на Еврокомисията след Европейския съвет

Решението на Народното събрание да удължи мораториума за продажба на земеделски земи на чужденци стана повод за обяснения на най-високо ниво в Брюксел, включително на среща между премиера Пламен Орешарски и председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

 

Българският министър-председател е дал уверения, че страната ни в никакъв случай няма да тръгне към ревизия на договора си за европейско членство, и че ще намери начин да преразгледа решението на парламента. Двамата разговаряха след края на есенното заседание на Европейския съвет.

 

Барозу не даде изявление след срещата, а Орешарски разказа, че двамата са били единодушни: „За България ще е най-добре да излезе от този казус колкото може по-скоро”. Премиерът отбеляза, че е поискал тази среща с друга цел – да запознае председателя на Еврокомисията с тежката ситуация с бежанците и да получи неговата съпричастност.

 

Двамата не са обсъждали размера на очакваната финансова помощ. Пламен Орешарски обаче съобщи, че властите у нас разчитат на 5-6 милиона евро до края на тази година и на повече пари през следващата.

 

Макар и с акцент трагедията край Лампедуза и имигрантския натиск върху средиземноморските страни, с въпросите за миграцията и бежанците днес се занимава и Европейския съвет. По време на него България, Гърция и Кипър са успели да привлекат внимание и към своите проблеми със сирийските бежанци, и те ще бъдат взети предвид при разработването на общите политики на Евросъюза към имигрантите и търсещите убежище.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Информира кореспондентът на Българското национално радио в Брюксел Диана Чепишева