Още не е решил кога и как ще даде показания пред федералното обвинение

Бившият сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън може да бъде разпитан от представители на германската прокуратура относно разследването на данните, че телефонът на канцлера Ангела Меркел е бил подслушван от разузнаването на САЩ, съобщи Интерфакс. Това обаче ще стане или в писмен вид или лично, ако обвинителите го посетят в Русия.

 

Пътуване на Сноудън извън Руската Федерация, е изключено, защото може да доведе до загуба на бежанския му статут и да бъде предаден на Вашингтон от страна-съюзник на САЩ, коментирал пред агенцията източник запознат със ситуацията.

 

За това, че американецът е готов да даде показания относно подслушваните разговори на Меркел, съобщи по-рано германски депутат. По думите на Ханс-Кристиан Щребеле, който се срещна с негов, бившият сътрудник на ЦРУ може да бъде разпитан в Москва или на германска територия, но при ясно определяне на условията на неговото посещение.

 

Адвокатът на Едуард Сноудън Анатолий Кучерена коментира, че клиентът му може да сътрудничи на немските власти, но кога и как ще реши сам.