Жислен Дюпон и Клод Верлон били в градчето Кидал, за да интервюират местен лидер

Европейският съюз и Съветът за сигурност на ООН осъдиха убийството на двама журналисти от държавното френско радио в Мали. Жислен Дюпон и Клод Верлон били в градчето Кидал, за да интервюират местен политически лидер. След интервюто неизвестни въоръжени мъже ги отвлекли. Няколко часа по-късно телата им бяха открити близо до града.

 

Президентът на Франция Франсоа Оланд определи убийството на журналистите като "отвратително". Френското външно министерство обяви, че ще се кооперира с малийските власти, за да бъдат открити извършителите

 

Репортерът Жислен Дюпон и тонрежисьорът Клод Верлон били във Мали за втори път. Първото им пътуване е било през месец юли, с цел отразяване на френската военна офанзива в африканската страна. 

 

Кореспондент на BBC, който е бил в Кидал само преди 2 дни, изрази учудване от случилото се. В градчето има 200 френски войници и още толкова членове на мироопазващите сили на ООН. Според британският журналист е необяснимо как такова нападение може да стане по светло в близост до толкова много войници

 

Трагедията се разигра само няколко дни след като четирима френски заложници бяха освободени от Ал Кайда и тържествено се завърнаха у дома. Смята се, че Франция е платила 20 милиона евро за тях. Информационни агенции отбелязват, че тези пари най-често се използват от похитителите за закупуване на по-съвършена техника и оръжие, които да спомагат престъпния им бизнес.