ИЗборите са решаващи за присъединявате на Сърбия към ЕС

В Косово се провеждат избори, които са решаващи за опитите на Сърбия да се присъедини към Европейския съюз. Под натиска на Брюксел, Сърбия се опитва да демонстрира нормализиране на отношенията с Прищина. От няколко населени места дойдоха сигнали за нередности в избирателните секции.


Първите прогнозни резултати се очакват по-късно тази вечер. Изборите са организирани в съответствие с брюкселското споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. 


Главният въпрос е участието на сърбите в Северно Косово във вота. Те не признават отделянето на Косово от Сърбия и отхвърлят властта на Прищина. За пръв път правителството в Белград призовава сърбите в Косово да участват в изборите. Местни националисти обаче призовават към бойкот и дори заплашват с насилие. 


В петък подкрепяният от Белград кандидат за кмет на Косовска Митровица беше нападнат и бит от неизвестни маскирани лица. 


Чуждестранни кореспонденти съобщават, че групи привърженици на бойкота са се събрали около избирателните секции в Косовска Митровица, като отправят обиди и заплахи към гражданите, тръгнали да гласуват. Някои избирателни секции отвориха със закъснение, а в други членове на изборната комисия не се явиха.