Преобладаващите бонуси са до 20% от една средна брутна работна заплата

56% от работодателите ще дадат коледни бонуси. В сравнение с предишни години този процент бележи увеличаване. Има също фирми, които миналата година не са давали, а тази година изразяват готовност да дадат. Всяка пета фирма у нас обаче няма да може да даде коледни бонуси на служителите си. 


Това обясни пред „Събуди се” Камен Колев, който обобщи резултатите от проучването на Българската стопанска камара, направено по молба на Нова ТВ. В запитването са участвали 410 български компании.

 

„Разбира се, по-голямата част от тези бонуси са с финансово измерение, но далеч не достигат размера на една заплата. Преобладаващите бонуси са до 20% от една средна брутна работна заплата. На второ място са до 50%, а една малка част – пълна заплата. Даже има една много малка част,в която бонусът надхвърля месечната заплата”, заяви специалистът в студиото.


Освен финансови, бонусите могат да бъдат подаръци, екскурзии, ваучери за храна, включително новогодишни и предколедни празненства. 


Стремежът на работодателите е всички да бъдат поощрени, но разбира се, индивидуалният принос определя колко ще е размерът на това поощрение”, допълни Камен Колев.


Експертът отбеляза и че се забелязват положителни тенденции в икономиката, които определят не малкия процент на работодателите, които са склонни да дадат коледни бонуси.


Повече по темата ще намерите във видеото.