Проектът „Моето мечтано бебе” ще помогне на три двойки да се сдобият с желаните бебета

„Моето мечтано бебе” е името на най-новия риалити проект на „На кафе”, който ще помогне на три двойки с репродуктивни проблеми да се сдобият с така желаните от тях бебета. Тези три двойки ще получат безвъзмездно средства за лечение за забременяване чрез три различни процедури.

Процедурата "Планиране на бебе и партньорска инсеминация" в рамките на проекта "Моето мечтано бебе" е подходяща за всички двойки, които нямат диагностицирани репродуктивни проблеми, но въпреки това повече от три месеца и по-малко от година правят безуспешни опити да заченат. Европейската и световната статистика сочат, че между 10 до 15% от двойките в репродуктивна възраст имат проблеми при зачеването и планирането на бременност. Това обяви в студиото на „На кафе” акушер-гинекологът д-р Таня Тимева.

По думите й в България отдавна не е правено такова проучване. Спрягат се едни цифри между 230 000 и 270 000 двойки, но друг проблем, който стана ясен след едно социологическо проучване е, че двойките, които имат репродуктивни проблеми, в много голям процент от случаите не са информирани къде и каква медицинска помощ да потърсят за решаването им.

„Общо финансираните от държавата и от самите пациенти процедури са от 5 000 до 8 000 цикъла годишно. В резултат на което, ако средната успеваемост от методиката е около 30%, означава че между 1800 до 3000 бебета биха могли да се родят от тези процедури. Това са около 5 на сто от всички новородени в страната”, допълни още д-р Таня Тимева.

Как да участвате в проекта „Моето мечтано бебе” може да научите на официалната страница на „На кафе” тук.

А целия разговор с д-р Таня Тимева може да видите във видеото тук.