През изминалата седмица са отбелязани много случаи на заболели в областите София и Смолян

До дни ще стане ясно настъпва ли у нас грипна епидемия и къде. През изминалата седмица имаше много случаи на заболели в областите София и Смолян. Според експерти обаче е възможно притеснителните резултати да се дължат на случайност.

 

В смолянска болница опашките пред кабинетите на общопрактикуващите лекари се вият от ранна сутрин. Най-честото оплакване е грипа. Стефка Караколева и малката Мария са тук поне два пъти седмично. „При нея е особено трудно, защото е малка, не знаем какво ѝ е. Не знаем как да помогнем”, казва майката.

 

Подобна е и ситуацията на Нейка Василева и внучето ѝ Николай. И двамата са болни, но защото родителите работят, бабата трябва да се грижи за 3-годишното момче. Симптомите на Николай са характерни за грипа тази година. Подчертан синдром е силната кашлица.

 

Знаем, че сме болни и когато сме силно отпаднали, имаме висока температура и главоболие. Според доктор Кунчев, ситуацията в страната за момента не се различава от предходни години. Въпреки това съветва: „Това което можем да препоръчаме, е да избягваме контакти с болни хора с ясното съзнание, че за активно работещи, учещи, това е много трудно”.

 

Затова в случаите, когато няма как да избегнем подобен контакт, според доктор Кунчев трябва да държим разстояние повече от метър и половина от болния. „Дори няколко метра сериозно намаляват възможността от заболяването. Така че това е добър механизъм. Затова съветваме хората , които вече имат симптоми, да не ходят на работа, защото така ще заразят и други хора”, казва лекарят.

 

Не трябва да ни успокоява и хубавото време навън. Защото разпространението на грипа според експертите малко се влияе от климатичните условия.