Луиз Браун разказва своята история пред екипа на Нова

Близо 145 000 двойки у нас страдат от репродуктивни проблеми. Те могат да сбъднат мечтата си да имат дете. Доказателството, че има надежда, вече е на 35 години. Нейното име е Луиз Браун - първият човек в света, заченат след ин витро процедура.

 

На 25 юли 1978 г. Луиз става световноизвестна още с появата си на бял свят. Днес, 35 години по-късно, тя разказва своята история и пред Нова телевизия.

 

„Мама и татко били заедно от 10 години, тогава разбрали, че не могат да имат бебе, въпреки че баща ми вече имал две деца – имам две по-големи сестри. Отишли при специалисти, за да им направят някои изследвания и им казали, че не могат да имат деца. Казали им, че има един човек в Манчестър – Патрик Стептоу, който евентуално може да им помогне”, споделя Луиз. И чудото се случило.

 

„Това е първият случай на успешна ин витро процедура, мама не е знаела, че преди това е имало няколко неуспешни опита. Мисля, че в известен смисъл, това ѝ е помогнало, защото тя е вярвала, че ще се получи”, допълва тя.

 

Повече от 30 години и стотици километри делят раждането на Луиз от раждането на малката София. За това време, много неща са се променили. „От екзотична процедура, в която малцина успяват, сега се превръща в процедура, в която малцина не успяват, коментира специалистът по репродуктивна медицина Георги Стаменов. Днес, раждането на бебе ин витро далеч не е сензация, достойна за първите страници на вестниците.

 

„Мама и татко вече не са между живите. Лекарите също. Аз съм единственият жив участник в първата успешна ин витро процедура. И ако мога да помогна, разпространявайки този опит, бих била много щастлива, защото бих искала да виждам повече щастливи семейства”, споделя Луиз.