Продуктът, произведен от полиакрилен полимер, отблъсква водата и кръвта

Екип от учени от Детската болница в Бостън, САЩ, уверяват, че са разработили лепило, което се активира със светлина и е способно за секунди да уплътни кръвоносните съдове на сърцето и да ги поддържа във функционално състояние дори и при високо кръвно налягане.

Изследователите са нарекли лепилото HLAA, чиято абревиатура се превежда като „хидрофобно лепило, активиращо се от светлина” би могло да се използва както в спешното отделение, така и от хирурзи за възстановяване на съдови дефекти и спиране на кръвоизливи, информира „Science Translational Medicine”, цитирана от abc.es.  

Голяма част от лепилата, които се използват в днешно време не издържат на силата на притока на кръв в камерите на сърцето и големите кръвоносни съдове, и освен тона са склонни към токсичност. На практика онези, които са клинично тествани и не са токсични, демонстрират силно прикрепване с тъканите и функционират добре във влажната и високодинамична среда в тялото. Това е от особено значение за хирургията с цел да се намалят следоперативните усложнения, времето за възстановяване, както и постоперативните ефекти при пациентите.

Продуктът, произведен от полиакрилен полимер, представлява много мека и еластична материя, която отблъсква водата и кръвта. Веднъж поставена върху раната, лепилото прониква в тъканта, втвърдява се и успява да запечата съдовете за секунди, благодарение на кратък проблясък на светлина.

Учените вече са изпробвали лепилото върху свински сърца, които са много сходни с човешките, по време на сърдечна операция. Те сравняват новото лепило с други продукти, които се използват в сърдечната хирургия като мадицинското лепило, фибрин лепило и тъканни лепенки.

Въпреки че са необходими още изследвания, които да докажат неговата безопасна ефикасност, според учените това би могло да бъде един практически инструмент за възстановяване на тъканите и запечатване на рани.

Превод: Анелия Тодорова