Училищата затварят от днес до 22 януари

В Бургас обявиха грипна епидемия. Училищата в града затварят от днес до 22 януари. Болниците спряха свижданията и плановите операции. Ограничават се и масовите събирания.

 

Ямбол, Пазарджик и Плевен са пред обявяване на епидемия, съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Средно за страната 143-ма на 10 000 души са болни от грип. В София – област няма увеличение на случаите, както се очакваше, и засега няма да се обявява епидемия, съобщиха за Новините на Нова от Здравната инспекция. В понеделник следобед ще бъде готов анализът за разпространението на грипа в страната.

 

От седмица коридорите на всички медицински центрове в Бургас са препълнени с болни със симптоми на грип - висока температура, хрема и кашлица. Най-трудно е за малките деца.

 

"Когато родителите забележат нещо притеснително с респираторния тракт включващо кашлица, хрема, температура, безпокойство, добре е първо да спрат детето от контакти с останалите деца”, съветва педиатърът д-р Жени Стоичкова. Специалистите съветват по време на грип да се спазват определени правила, които ще облекчат състоянието не само на децата

 

„Първите неща, които трябва да се правят, е почистване на носната лигавица с различни видове морски води, гърлото също с топлите течности,смучене на бонбони в студа”, допълва д-р Стоичкова.

 

Заради грипната епидемия до 22 януари в детските градини на Бургас няма да се приемат деца със симптоми на грип

 

Заради обявената грипна епидемия до следващата сряда в Бургаската болница се преустановяват всички планови операции, свижданията,както и консултациите на бъдещите майки. Обявената в късния следобед грипна епидемия създаде много проблеми пред болницата.

 

Репортер: Цеца Алексова