Две българки водят битка за достойни старини в България заедно със семействата си

Колко струва да станеш българин? Потърсиха ни зрители, женени за чужденци, които се борят да останат в страната заедно със семействата си. 

 

Две българки  водят битка за достойни старини в България заедно със семействата си. И двете са омъжени за сирийци, но те все още не могат да получат статут на постоянно пребиваващи. А за да получат българско гражданство, ще трябва да изминат дълъг път. 

 

В момента моят баща чака за сирийски паспорт, защото старият му изтича. От МВР тук не могат нищо да направят. Те не могат да му дадат документи без валиден паспорт. Той в момента е без абсолютно никакви документи”, обясни Самир.  

 

Липсата на документи означава анонимност. Мария иска да остане със съпруга си за постоянно в България, но това все още не може да се случи.  

 

Имаше една служителка в паспортен отдел, която ми каза, че паспортът му е изтекъл. А аз и казах, че за това съм отишла. И тя: „Ами, да се връща там, откъдето е дошъл”, при което аз опулих очи. Вижда се, че ние бягаме от войната, а аз съм българка и моите деца са българи. Ако искат да станем бежанци в държавата си, това е друг въпрос”, заявява Мария Галева. 

 

Между ужаса от войната и ужаса от чакането за документи живеят и други семейства. Законът позволява получаването на статут едва след пет години пребиваване в България.  

 

Познаваме се от 1966 година, оженихме се доста по-късно. Големият ми син е роден през 1976 година тук. На 6 месеца го доведох тук, всяко лято сме тук, затова моите деца говорят перфектно български. Имаше възможност да отидат в друга страна, а те така обичат България”, заявява Антоанета. 

 

Всяка година трябва да показваш наново документи, акт за раждане, граждански брак. Отиваш там в полицията и там: „Давай 500 лева”. И така всяка година”, разказва Абдил. 

 

Процедурата  е 18 месеца. Няма вариант, при който процедурата за получаване на българско гражданство да е по-кратка, с изключение на изрично определените в закона случаи, когато лице е от съществено значение за българската икономика или има съществен принос и тогава самата процедура е различна”, обясни адвокат Бистра Спасова.

 

Чужденците, сключили брак с български гражданин, могат да получат български паспорт след 3-годишно дългосрочно пребиваване у нас. Тук всички обаче се сблъскват с правен абсурд.

 

„В наредбата все още съществува старият текст, според който чужденецът трябва да докаже 5-годишен период за пребиваване в страната”, обясни адвокат Спасова. 


Наредбата също така изисква удостоверение за постоянно пребиваване, а такова може да има само след 5 години. 

 

Подробности гледайте във видеото!